Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

VTI leder forskningsprojekt om godstransporter

[2018-02-23] För att nå de miljö- och klimatmål som Sverige satt upp till 2030 föreslås att en större andel gods transporteras på miljövänligare sätt än med dagens vägtransporter.

[Järnvägsnyheter]

Cecilia Soler: Inför en särskild reklamskatt på flygresor

[2018-02-23] Reklamskatt mot flygresor är ett effektivare sätt att minska antalet resor än de...

[Dagens Nyheter]

Medieexpert: "Putilov borde kliva åt sidan"

[2018-02-23] Samhällsnytt kommer varken vidta åtgärder eller utreda frågan om deras skribent "Egor Putilovs" medborgarskapsbluff. Men enligt Jan Strid, expert i medieetik, vore det logiskt att webbplatsen skulle avsluta samarbetet.

[Arbetaren Premium]

Att ställa frågor och få relevanta svar inför årets alla opinionsundersökningar

[2018-02-23] Förra veckan bjöd Surveyföreningen in till kvalitetsseminarium, och årets tema var frågemetodik och opinionsundersökningar.

[Dagensanalys.se]

Förkylning efter lungtransplantation kan ge allvarliga effekter på sikt

[2018-02-23] Transplantation är en sista utväg när inget annat hjälper vid till exempel KOL eller cystisk fibros. Risken efter operationen är att knappt märkbar förkylning ger allvarliga effekter fler år efter att viruset lämnat kroppen.

[NetdoktorPro]

Krypavstånd till Chalmers

[2018-02-23] Ett unikt forskningshus med krypavstånd till Chalmers. HSB Living Lab är ett populärt boende, det är inte ofta en lägenhet blir ledig. Men nu finns chansen för den som studerar på Chalmers eller Göteborgs Universitet.

[Svensk Byggtidning]

Större mängd mikroplaster från kläder än föda

[2018-02-23] Exponering av mikroplaster via omgivningen kan vara högre än den vi får genom föda och dricksvatten. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

[Miljö & Utveckling]

Mer mikroplast från kläder än kranvatten

[2018-02-23] Vi får i oss mer mikroplast från kläder än från mat och kranvatten. Det tyder en svenskdansk studie på.

[Ny teknik]

Utbildning och inkomst avgör om kvinnor lämnar cellprov

[2018-02-23] Foto: Margareta G Kubista Bilden av att utlandsfödda kvinnor i Sverige oftare uteblir från gynekologisk cellprovskontroll behöver nyanseras.

[Edaportalen]

De får utvecklingsstipendier

[2018-02-23] 125 personer har tilldelats Journalistförbundets utbildnings- och kompetensutvecklingsstipendium juli - december 2018 om totalt cirka tre miljoner kronor.

[Medievärlden]

Överläkaren om Måns: "Det finns en risk för att han blir sämre"

[2018-02-23] Mar Tulinius svarar på frågor om Måns sjukdom och varför man i Göteborg betalar medicinen till sjuka pojkar i området. 24ystad har berättat om Måns, 14 år från Ystad, som lider av sjukdomen Duchennes muskeldystrofi (DMD).

[24 Ystad]

Positiva omdömen om avancerad sjukvård i hemmet

[2018-02-23] Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, bemöter patienten med respekt och skapar trygghet för den som är svårt sjuk. Det visar en utvärdering som nyligen gjorts.

[Onkologi i Sverige]

NMR sprider nazistbudskap i Söderköping

[2018-02-23] Den nazistiska rörelsen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) delade i måndags ut flygblad till flera hushåll i Söderköping. "De mobiliserar inför valet", säger Christer Matsson, expert på NMR.

[Norrköpings Tidningar]

Skolor brister i arbetet mot extremism

[2018-02-23] Svenska skolor har brister i arbetet mot våldsbejakande extremism. Det framkommer i en ny avhandling som presenteras vid Göteborgs universitet i dag.

[TV4]

"I grunden är jag ändå en teatermänniska"

[2018-02-23] Vi går genom korridorerna på Norrbottensteatern för att komma till scen 1 för fotografering. Var än det finns människor, så lyser de upp när de ser vem som går i täten. "Hej, Elisabeth!" utbrister de.

[Norrbottens-Kuriren]

Vården måste vaccineras

[2018-02-23] LEDARE I Göteborg härjade mässlingen nyligen. Nu är utbrottet troligen över, enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland (SVT 11/2). Inga nya fall har rapporterats in sedan mitten av januari.

[Skaraborgs Allehanda]

Färgstarkt måleri på Lucifer

[2018-02-23] SKÖVDE: Göran Johansson ställer ut Göteborgskonstnären Göran Johansson är tillbaka på Galleri Lucifer för sin femte separatutställning. Han ställde ut på galleriet redan 1979, då som ganska nybakad konstnär.

[Skaraborgs Allehanda]

Kommunen backar om gångstråk

[2018-02-23] MARIESTAD: Långdragen process efter "dialog" med fastighetsägare Planerna på ett trädäck à la Smögen upp mot Marieholmsbron är skrotade. Enligt kommunen är folk redan nu "hjärtligt välkomna" att promenera längs det nya gångstråket.

[Mariestads-Tidningen Plus]

"Det är inte ens möjligt för polerna att smälta"

[2018-02-23] Under den gångna helgen möttes ett hundratal klimatförnekare på ett hotell i Mölndal. Trots vetenskaplig konsensus tror de inte på att människan påverkar klimatet. De tror att klimatfrågan enbart handlar om ekonomi.

[ETC Göteborg]

Anpassa ekonomin till verkligheten

[2018-02-23] Kejsaren är naken! utropade barnet i sagan om kejsarens nya kläder.

[Hallandsposten]

Extremismforskare: "Radikala åsikter måste tillåtas att diskuteras öppet i skolan"

[2018-02-22] På torsdagen publicerade forskare vid Göteborgs universitet en avhandling som visar att skolans arbete med att motverka våldsbejakande extremism riskerar att motverka sitt eget syfte.

[SVT Nyheter]

Lotta stod upp mot rånarna: "Kan inte låta dem hållas"

[2018-02-22] När Lotta Christiansson var på väg hem från jobbet blockerade plötsligt två mask...

[GT]

Nya siffror: Så ligger partierna runt fyraprocentsspärren till

[2018-02-22] Striden runt fyraprocentsspärren kan bli avgörande under valet 2018. Nya siffror från Yougovs opinionsundersökning visar på fortsatt kamp där flera partier riskerar att åka ur.

[Metro]

Otydliga riktlinjer i skolor mot terrorism

[2018-02-22] Skolpersonalen saknar stöd i arbetet mot våldsbejakande extremism. Det visar en avhandling från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

[Sveriges Radio Göteborg]

Därför spolar SD Kent Ekeroth

[2018-02-22] KOLUMNISTER Sverigedemokraterna behöver inte Kent Ekeroth längre. Därför finns han inte med på riksdagslistan i höst. Den ofta uppmärksammade riksdagsledamoten (SD) har suttit i riksdagen i åtta år.

[Aftonbladet]

Fyra konstnärer i gränssnittet

[2018-02-22] Fyra kvinnliga konstnärer med sinsemellan väldigt olika uttryck. Ändå finns det slående beröringspunkter. På lördag öppnar den stora utställningen "Snittet" på Borås Konstmuseum.

[Borås Tidning Plus]

NextCell Pharma AB: Tre patienter nu behandlade med NextCells ProTrans stamceller

[2018-02-22] Stamcellsbolaget NextCell Pharma AB ("NXTCL") meddelar att tre patienter med typ 1 diabetes har behandlats med Protrans i den pågående kliniska fas I/II prövningen. Därmed har samtliga patienter i lågdoskohorten genomgått behandling.

[AktieTorget]

GU-forskare: Här finns dolda mikroplasterna

[2018-02-22] Andra vardagliga plastprodukter som sprider mikroplaster Foto: Therese Karlsson GU-forskare: Här finns dolda mikroplasterna Mikroplaster i fisk har fått stort utrymme i plastdebatten de senaste åren.

[GöteborgDirekt]

Forskaren: Social bakgrund avgör undervisningens kvalitet

[2018-02-22] Att skolsegregationen ökar är en av skolans stora ödesfrågor. Pedagogikforskaren Åse Hanssons forskning visar att frågan förstärks ytterligare av det hon kallar pedagogisk segregation.

[Skolvärlden]

"Strut" förordar gemensamt anslag till forskning och utbildning

[2018-02-22] Dagens styrning av universitet och högskolor är kortsiktig, dåligt samordnad och alltför generell och konkurrensbaserad.

[LUM]

Storbesök i Sparbankshallen

[2018-02-22] Seniormässan går av stapeln i Sparbankshallen den 1 mars klockan 10. Om en vecka, torsdag den 1 mars, går Seniormässan av stapeln som i år firar sitt 10-årsjubileum. Seniormässan hålls i Sparbankshallen Klockan 10 till 18.

[24 Varberg]

Hon ska föra samman de tre konstnärliga högskolorna

[2018-02-22] Det handlar mycket om lokaler för Anna Lyrevik, ny dekan för Konstnärliga fakulteten. Om fem år ska konst-, teater- och musikhögskolorna ligga på samma ställe i centrala Malmö. Men riktigt var fakulteten ska husera är fortfarande oklart.

[LUM]

Undersökning: Så populära är alla partiledarna just nu

[2018-02-22] Många av partiledarna tappar i stöd - och den senast tillträdda fortsätter att gå bäst hem hos folket. Metro har listan över hur populära alla partiledarna är just nu.

[Metro]

På gång i Göteborg 22 februari - 28 februari

[2018-02-22] Torsdag 22 februari Åldrandets villkor Ålderdomen och tonåren är de mest omvälvande tiderna i våra liv. Föreläsning med Barbro Lennéer Axelson.

[ETC Göteborg]

En "Aida" där kärleken får lysa

[2018-02-22] Lyssna Aida är tillfångatagen i en krigisk värld där hennes älskade slåss mot hennes far. Ändå får den unga kärleken lysa på Kungliga Operan där Christina Nilsson nu debuterar i huvudrollen, och i en uppsättning som skildrar krigets mörker.

[Upsala Nya Tidning]

Pollensäsongen är redan igång

[2018-02-22] Hasselbuskarna har redan börjat blomma och pollen är i luften. Den tidigaste blomningen i Väst var i december. - Hasseln blommar lite här och där.

[Sveriges Radio Väst]

Mer mikroplast från textil än mat

[2018-02-22] Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten.

[Kemivärlden Biotech]

Universitetets årsredovisning 2017 beslutad

[2018-02-22] Universitetsstyrelsen beslutade om årsredovisningen för 2017 vid sitt sammanträde den 21 februari. Årsredovisningen sammanfattar universitetets resultat inom forskning, utbildning, arbetsmiljö och ekonomi.

[Medarbetarportalen]

Pressinbjudan 25 februari 2018: Stipendium till två konststuderande från länet

[2018-02-22] Sofia Olsson och Hanna Antonsson, två konststuderande från Jönköpings län får ta emot stipendium från Paul Petersons stiftelse, en stiftelse som Region Jönköpings län förvaltar.

[Regionförbundet Jönköpings län]

"Det är coolt att spela djävulen"

[2018-02-22] Bimbo Bambino handlar om fem grabbar i ett storstadsområde. De är gay eller bisexuella och extraknäcker som eskorter.

[Uppsala Fria Tidning]

VTI undersöker svenska styrmedel

[2018-02-22] Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären, enligt ett beslut i riksdagen 2017. Ett etappmål till 2030 är att minska utsläppen från inrikes transporter med 70 procent jämfört med 2010, flyget borträknat.

[Transportnet]

Fel fokus i rapportering kring mikroplaster

[2018-02-22] Rapporteringen om mikroplaster riskerar att ge frågan ett felaktigt fokus och perspektiv. Forskare från Danmark och Sverige ber nu om varsamhet och balans i diskussionen.

[Cirkulation]

"Luftfartsverket bryter mot grundlagen"

[2018-02-22] Luftfartsverkets medverkan i branschorganisationen Svenskt flyg bryter mot grundlagen. Det hävdar professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet Bo Rothstein.

[Travel News]

5 min Socialdemokraterna: Vägen för människors frihet handlar om jobb #Partirösten Åtta partier, åtta ideologier. SVT Opinion storsatsar på ideologi under valåret 2018.

[2018-02-22] Spela I SVT Opinions satsning #partirösten får varje riksdagsparti svara på frågor om ideologisk grund. Hör partisekreterare Lena Rådström Baastad om Socialdemokraterna.

[SVT]

Det hände medan du sov

[2018-02-22] Här kommer ett nyhetssvep från Sverige och övriga världen. Lokalt 00.52 Det började läcka diesel i samband med att två män slagande diesel från en lastbil i Norrköping.

[Motala & Vadstena Tidning]

Oklarheter om skolans uppdrag i arbetet mot våldsbejakande extremism

[2018-02-22] På senare år har arbetet för att motverka våldsbejakande extremism tagit fart i Sverige. Inte minst ställs stora förväntningar på vad skolan kan åstadkomma.

[Expertsvar]

Sena effekter av förkylningar hos lungtransplanerade

[2018-02-22] Även en knappt märkbar förkylning hos en nyligen lungtransplanterad person kan ge allvarliga effekter - åratal efter att viruset lämnat kroppen, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

[Expertsvar]

Tusen historiska kvinnor i nytt lexikon

[2018-02-22] Om ett par veckor släpper Göteborgs universitet ett nytt uppslagsverk med artikl...

[Sydsvenskan]

Nytt webblexikon lyfter fram kvinnor i historien

[2018-02-21] En av anledningarna till att kvinnor utelämnats i historien är att historieskrivningen vilar på befintliga biografiska lexikon där kvinnor förekommer mycket mer sällan än män.

[Svensk Historia]

Sant och falskt om flygets utsläpp

[2018-02-21] Miljö Hur stor miljöbov är egentligen flyget? Och kan vi flyga mer om bränslet byts ut till biobränsle? Dagens Arena reder ut vad politiker, branschen och forskningen säger.

[Dagens Arena]

"Nätläkare orsakar ohejdbar kostnadsökning"

[2018-02-21] Helt olika spelregler gäller för privata nätläkarbolag jämfört med den offentliga vården. Sjukvårdsministern bör klargöra hur hon ser på de problem som detta medför, skriver ett flertal läkare och forskare i ett öppet brev till Annika Strandhäll.

[Svenska Dagbladet]

Gamla tryckpressar lever upp hos Göta Svensson: "Det viktigaste är en rolig idé"

[2018-02-21] Gamla Bettan från 1870-talet lever kvar i Göta Svenssons tryckeri utanför Delsbo. Här samsas hon med flera tryckpressar när Göta Svensson sätter sin konst på pränt.

[Hela Hälsingland Premium]

Yougov: Socialdemokraternas tappar stort i stöd

[2018-02-21] Stödet för Socialdemokraterna minskar stort, enligt den senaste opinionsundersökningen från Yougov gjord på uppdrag av Metro.

[Metro]

Professor: Luftfartsverket bryter mot grundlagen

[2018-02-21] Luftfartsverkets generaldirektör borde få svara inför konstitutionsutskottet eftersom myndigheten bryter mot grundlagen när de är med i Svenskt flyg.

[Omni]

Luftfartsverket bryter mot lagen

[2018-02-21] Luftfartsverkets medverkan i branschorganisationen Svenskt flyg bryter mot grund...

[Dagens Nyheter - Login]

Få lyfter bostaden som viktigaste valfrågan

[2018-02-21] TAGGAR Business Arena Umeå Göteborgs Universitet Johan Martinsson Niklas Svensson SOM Även om bostadsfrågan är ständigt närvarande i fastighetsbranschen är den sällan högt upp på väljarnas dagordning. Är bostadens betydelse överskattad?

[Fastighetsnytt]

Ändringar i anställningsordningen tydliggör karriärvägar

[2018-02-21] Vid sitt första möte för 2018 beslutade universitetsstyrelsen om en reviderad anställningsordning. Bakgrunden är främst den ändring av högskoleförordningen (HF) som ska ge unga forskare tydligare anställningar och karriärvägar.

[Medarbetarportalen]

Moderaterna kräver att Malmös visselblåsare skyddas

[2018-02-21] Visselblåsaren stängdes av två dagar efter att hon slog larm om Malmö stads syst...

[Sydsvenskan Premium]

Stor ökning av de otrygga, tillfälliga jobben

[2018-02-21] Brevbärare är ett av de drabbade yrkena. Det har ägt rum en markant ökning av de otrygga, tillfälliga anställningarna sedan år 1990. Den typen av jobb har ökat med 60 procent.

[Socialisterna]

Efter flera fall av mässling i Göteborg - Hur skyddar vi oss?

[2018-02-21] Efter att flera fall av mässling utbrutit på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg de senaste månaderna vill landstingspolitikern Pierre Edström (L) veta vilket vaccinationsskydd de anställda inom hälso - och sjukvården har.

[Östra Småland]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?