Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Ny bok om kärlek och depression

  [2018-03-15] Kärlek och lycka är begrepp som hänger tätt samman. Men är det i dag viktigare att tala om kärlek och depression? I sociologen Emma Engdahls bok "Depressive Love - A Social Pathology" undersöks hur våra nära relationer kan orsaka depression.

 • Kunskap om mäns våld mot kvinnor aktuellt för många yrkesgrupper

  [2018-03-20] Den 1 juli blir utbildning om mäns våld mot kvinnor obligatorisk för yrkesgrupper som möter våldsutsatta och våldsutövare. På Göteborgs universitet ges kursen ¿Mäns våld mot kvinnor¿ ¿ en fristående och delvis nätbaserad kurs, som i kölvattnet av #metoo idag är mer aktuell än någonsin.

 • Under kvällen den 19 mars går det inte att ringa till universitetet

  [2018-03-19] Göteborgs universitet byter telefonleverantör och vid övergången går det inte att nå universitetets telefonnummer.

 • Grammatikfestivalen firar 10 år och bjuder på språklig mångfald

  [2018-03-19] Det är dags för 10-årsjubileum för Grammatikfestivalen som i år har temat Göteborgs språkliga mångfald. För att locka en ännu större och bredare publik firas jubileet på Stadsbiblioteket, den 23 mars. Nytt språk bland de spännande föreläsningarna är swahili, ett språk som Göteborgs universitet precis börjat undervisa i.

 • Stark koppling mellan kondition i medelåldern och risk för demens i hög ålder

  [2018-03-15] Kvinnor som är i bra fysisk kondition i medelåldern har närmare 90 procents lägre risk för att utveckla demens i hög ålder jämfört med kvinnor med genomsnittlig kondition, visar en studie publicerad i tidskriften Neurology.

 • Ringmärkta loppisfynd följs genom livet

  [2018-03-14] Ringmärkta loppisföremål i secondhandaffärer runt om i Göteborg väntar på sina nya ägare. Köparna uppmanas berätta i sociala medier vad de upplever och gör tillsammans med föremålet, genom hashtaggen #reheritage. Bakom experimentet står Anna Bohlin och Staffan Appelgren, socialantropologer vid Göteborgs universitet, och masterstudenten Ingrid Saori Furuta från Högskolan för design och konsthantverk (HDK). Det som forskarna vill undersöka är människors relation med saker över tid.

 • Mer individanpassad vård skulle ge bättre vård av missbruk och psykisk ohälsa

  [2018-03-14] Psykisk ohälsa och missbruk hänger ofta ihop. Om sjukvården utgick mer från detta skulle behandlingen bli effektivare. Det framkommer i en studie från Göteborgs universitet.

 • Tufft läge för nyförlösta med diabetes typ 1

  [2018-03-14] En nyfödd bebis i famnen - och samtidigt ett eget blodsocker som åker berg-och-dalbana som aldrig förr. För vissa nyförlösta kvinnor med diabetes typ 1 blir situationen övermäktig, och mer stöd måste till, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

 • Svårt tidsstrukturera när gymnasielärarna både ska undervisa och vara mentorer

  [2018-03-14] Idag förväntas lärarna både undervisa och vara mentorer för eleverna utanför undervisningssammanhangen. En aktuell avhandling vid Göteborgs universitet visar att detta mentorsuppdrag gör lärararbetet oförutsägbart och föränderligt.

 • Nya biomarkörer för barncancerformen neuroblastom

  [2018-03-13] Två nya biomarkörer för barncancerformen neuroblastom har identifierats i en studie, publicerad i tidskriften Cancer Cell. Fynden väntas få direkt betydelse vid sjukdomsprognos, och på sikt även för behandling.

 • Trygga bostadsområden gör barn mer delaktiga i familjen

  [2018-03-13] Socioekonomiska skillnader är den viktigaste faktorn för hur delaktiga barn känner sig i sin familjs beslut och aktiviteter. Men jämlikhet spelar också in. I mer jämlika samhällen känner sig barnen mindre delaktiga. Det visar forskningsresultat från Göteborgs universitet som bygger på en studie från nio länder.

 • Kolhydratfattig kost kan bli effektiv behandling vid fettleversjukdom

  [2018-03-12] Nya uppgifter om hur en kolhydratfattig kost förbättrar ämnesomsättningen presenteras i en studie publicerad i tidskriften Cell Metabolism. Fynden kan leda till förbättrade behandlingar av icke-alkoholorsakad fettleversjukdom.

Fler nyheter

Kontaktinformation

Ulrika Lundin, pressekreterare

Box 100, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Universitetsbyggnaden, Vasaparken

Telefon:
031-786 67 05
0707-75 88 51

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2015-11-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?